Frettenopvang De Frettenbende
de meest voorkomende ziekte's bij fretten

Oormijt

Oormijt komt heel veel voor bij fretten. Zoals de naam al zegt zijn het mijten die leven in de gehoorgang van fretten. Hier zorgen zij voor irritaties en ontstekingen. De symtomen van deze klacht is veel donker gekleurd oorsmeer in de oren en de meeste fretten krabben zich daar zeer regelmatig. De mijten zijn NIET met het blote oog te zien, alleen met een oorkijker kunnen deze dieren gezien worden daar ze te klein zijn, door een bezoek aan uw dierenarts zal er met zekerheid gezegd kunnen worden of uw fret daaraan lijd. Als u fret inderdaad last heeft van oormijt dan is een behandeling aan te raden daar het trommelvlies anders onherstelbaar beschadigd kan raken. De behandeling  bestaat uit het toedienen van een pipetje stronghold in de nek (pipetje voor kittens en pups). Wanner niet te gebruiken:  bij pups onder de 12 weken, bij zieken en of zwakke dieren (dus bijvoorbeeld na een operatie), tijdens andere medische ingrepen of tijdens de dracht. Lees voor gebruik de bijsluiter ( en controleer de houdbaarheidsdatum). Een pipetje werkt ongeveer voor 1 maand, daar het erg besmettelijk is, is het aan te raden om alle fretten tegelijk te behandelen.

Beenmergdepressie

Dit komt alleen voor bij vrouwtjes (moertjes). Als een vrouwtje loops word (geslachtsrijp) dan zwelt haar vulva (geslachtsdeel) op en word hij licht roze tot kersen achtig rood en verliest het vrouwtje een heldere vloeistof (kan uiteindelijk veranderen in een pus achtige afscheiding). Het eerste probleem waar het vrouwtje tegen aanloopt is de vulling van de poepbakken, maakt u gebruik van fijn kattegrit dan kunnen er stukjes grit aan de vulva gaan kleven die vervolgens weer tot ontstekingen kunnen leiden als u er niet op tijd bij bent. Het tweede probleem is dat het fretje door de loopsheid oestrogenen aanmaakt, die zorgen er voor dat het vrouwtje uiteindelijk beenmergdepressie krijgt ( bloedarmoede). Symtomen hiervan zijn o.a.:  algehele malaise dus  geen wil tot eten of drinken, niet willen spelen, alleen maar willen slapen, kaal worden, scheef gaan groeien van de teentjes. Als je dus geen plannen hebt voor een nestje (mocht je wel een nestje willen verdiep je alsjeblieft eerst in waar je aan gaat beginnen daar dat veel problemen met zich mee kan brengen) dan is het aan te raden om het vrouwtje te laten helpen. Er bestaan ook prikpillen (hormoon injectie's, maar ook een gesteriliseerd mannetje erover heen laten gaan) maar daar kunnen veel complicatie's bij komen en dit raden wij dus niet aan. Zodra de vulva van het vrouwtje begint met zwellen dan is het aan te raden om haar binnen 6 weken te laten steriliseren. Des te eerder je erbij bent des te minder kans op comlicatie's heb je.

Vlooien

Normaal gesproken zijn fretten niet erg vatbaar voor vlooien, maar als je in je huishouding honden of katten hebt met deze "vriendjes" dan kunnen ze ook op de fret over springen. Hiervoor raden wij Frontline aan het pompsysteem daar deze zeer makkelijk te doseren is.

Afwijkende ontlasting

Aan de hand van de ontlasting van de fret zijn een aantal gezondheids klachten te herkennen. Als de fret de juiste voeding krijgt en goed van gezondheis is dan is de ontlasting donkerbruin van kleur en langwerpig

"Pitjes" in de ontlasting
De fret kan gewoon zijn normale ontlasting hebben, sommige hebben groene en slijmerige ontlasting, maar daaraan zitten pitjes, deze lijken het meeste op kleine vogelzaadjes. . Deze pitjes (bolletjes) ontstaan door onverteerde vetten en eiwitten. Het komt regelmatig voor en bij een tijdelijke aanwezigheid hoeft u zich geen zorgen te maken. Komt het vaker voor dan kan het zijn dat de fret een ontsteking heeft in het maagdarmkanaal. 

Groene ontlasting

Dit kan verschilde oorzaken hebben, de eerste oorzaak is dat het de eerste nuchtere ontlasting is, maar het kan ook beteken dat de ontlasting te snel door het maagdarmkanaal is gegaan. De normale bruine kleur van de ontlasting ontstaat doordat de rode bloedcellen worden afgebroken. Het pigment in deze cellen wordt eerst naar een groene en daarna naar een bruine kleur afgebroken. Gaat het voedsel te snel door het kanaal  dan zien we de groene kleur terug in de ontlasting. Elke irritatie van het maagdarmkanaal kan leiden tot groene ontlasting, stress (zie later verder beschreven), verkeerd voedsel (bijvoorbeeld een plant), virussen of bacterien.

Zwarte ontlasting

Dit ontstaat door bloed in de ontlasting, dit word in de maag verteerd en de zwarte vloeistof die hierbij ontstaat word ingedikt in de darmen. Als je fret zwarte ontlasting heeft is het aan te raden om met spoed naar de d.a. te gaan daar alleen een zeer flinke inwendige bloeding kan zorgen voor zwart gekleurde ontlasting. Hier kunnen verschillende oorzaken van zijn, o.a. een operatie, een val van grote hoogte/ tussen een deur klem gezeten te hebben, een  maagzweer.

Bloederige ontlasting

Als er (vers) bloed in de ontlasting zit dan komt dit meestal uit het laatse deel van de darmen, vaak is een darmontsteking de boosdoener. Ook met deze klacht is een direct bezoek aan de d.a. noodzakelijk.

Stress

Stress kan door vele dingen worden veroorzaakt een aantal van die dingen zal ik hieronder beschrijven: verlies van een kameraadje, wennen aan een nieuw kameraadje, verandering van omgeving door bijvoorbeeld een verhuizing (dit kan zijn qua huis, kamer of zelfs qua kooi), verandering van voer, verandering van de gezins samenstelling. Symptomen voor stress varieren per fret, maar bij de meeste komen een aantal van de volgende dingen voor: diarree (als het langer dan een dag aanhoud is een bezoek aan de d.a. aan te raden), snellere irritatie, verlies van eetlust, spontane onzindelijkheid. Om te weten hoe je ervan af moet komen denk eerst goed na wanner het veranderde gedrag is begonnen en wat er daarvoor is veranderd.

Bij twijfel raadpleeg altijd een dierenarts en dring aan op een (direct) bezoek!

Deze pagina word binnenkort uitgebreid, we hopen dat u er in de tussentijd al iets aan heeft. Heeft u zelf ervaring met een ziekte en zou u die ook graag op deze pagina geplaatst zien om zo andere mensen te waarschuwen stuur ons dan even een mailtje. Wij zullen dan ons best doen om deze erbij te zetten.

Home | hoe word ik donateur en waarom | Waar staan wij voor? | Uit wie bestaat opvang Hoogvliet? | Wij werken samen met | De fretten in de opvang | vakantie pension | Kan (en wil) ik voor fretten zorgen? | Waar kan ik fretten halen? | sponser van opvang hoogvliet | fretten info | de meest voorkomende ziekte's bij fretten | Links | ter herinnering aan onze dierbaren.

Our Company * Any Street * Anytown * US * 01234